17.03.2008

Bestikkeren Røkke og Det Norske Selskab

Det er forskjell på Jørgen Hattemaker og Kong Salamo. Det visste du sikkert fra før. Det hele avhenger hvem du kjenner, hva du heter, hvor du bor, hvor mye du tjener og øynene som ser. Dobbeltmoral kjenner ingen grenser. Også innen verdenen av Herreklubber. VG har en artikkel om akkurat dette.

La oss kikke litt på fiskeren fra Romsdal. Røkke. Mannen som fisket Alaska tom for pollack, skapte RGI sammen med Gjeldsten, raidet først Kværner og siden Aker. Snarveier, overprising, lånefinansiering og spekulasjoner har vært stikkord som har klistret seg til Røkke som blodigler.

Toppen på kransekaken; Røkke er en mann som har skapt grunnlaget sitt for sin formue på sjøen som ikke klarer å ta skipsførerprøven. Han prøvde å bestikke en svensk skipsinspektør, for å skaffe seg beviset uten å måtte ta prøven. Det er flaut og det er korrupsjon. Røkke ble dømt og sonet.

Nå har Røkke blitt medlem i en av Norges mest ekslusive herreklubber; Det Norske Selskap. Intendanten, den daglige lederen, Nils P. Jacobsen sier til VG:
– Vi kan velge å vrake. Et positivt valg, hvor vi kan velge de vi har mest lyst til å ha som medlemmer. Ved behandling av søknader om medlemskap er det flere ting vi vektlegger, blant annet plettfri vandel. Norges fremste gjennom tidene har vært medlemmer hos oss, så en viss sosial pondus bør man ha.

Norske Selskab ble stiftet i 1772 av norske studenter i København. Medlemmenes aktiviteter gjør at selskapet ser seg som landets første frihetsbevegelse. Fra 1818 ble aktiviteten drevet fra Christiania som ren selskapsklubb, med blant annet Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson som initiativtakere. Jeg undrer meg på hva d'herrer Wessel, Bjørnstjerne og Ibsen hadde sagt i dag? Hvordan rimer etikk og moral med korrupsjon og insidehandel?

Kravene til etikette og moral er sentrale verdier i selskapets historie. Derfor er også kravet til ulastelig vandel ufravikelig i de ærverdige statuttene. Men litt bestikkelse, korrupsjon og innsidehandel er helt greit. Det er som fyllekjøring. Fullstendig bagatellmessig. Hva skal vi med norsk rettvesen når vi har Det Norske Selskab til å vurdere dommene i forhold til hverandre? Som Oscar Wilde sa det, jeg vil ikke være medlem i en forening som aksepterer meg som medlem. Med dette er tonen satt, måtte Det Norske Selskap ha en etisk fin aften.
– Vi er stolte av det vi er, en historisk og kulturell institusjon, avslutter Intendant Jacobsen til VG.

Slik blir DU medlem av Norske Selskab:
Bare 1000 menn får til enhver tid stå som medlemmer av Norske Selskab. Ventelisten består av et par hundre navn. Ventiden er flere år. Konspirasjoner mot eller drap av gjeldende medlemmer anbefales ikke direkte. Mange av medlemmene er veldig gamle, diskresjon og personlighet til søkeren avgjør tilnærming til problemstillingen; hvordan skape seg en ledig plass.

Her hjelper det ikke å ha et nasjonalt sinnelag. For å bli vurdert som «god nordmann» bør du ha makt eller penger, helst begge deler. Kulturpersonligheter blir også vurdert. Kvinner har ingen adgang.
Stikkordet er smisk, smisk, trynefaktor, penger, mer penger og litt ekstra smisk. NB, husk gaver og kort ved juletider.

Søkere må bli anbefalt av to medlemmer. Men ingen er garantert å få medlemskap når det er deres tur til å bli vurdert. Et representantskap bestående av 12 medlemmer holder en skriftlig og hemmelig avstemning. Avslag begrunnes ikke. Ikke få er med årene blitt avvist. Her er det nettverk som gjelder, networking. Stå på, slikk ræv og bli medlem. Men har du først blitt avvist, bit stoltheten i deg og gi faen.

Og ja, har du giddet å lese så langt, så vit at dette er stort sett et plagiat ;) Men nå har du jo lest det også ;-)

----------------------------------------------
Mental Goalie:
The part of your brain that keeps you from saying out loud the evil / stupid thoughts that are sometimes your first response to questions or situations...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar